8 Hane BIN Geçişi — 3&4. Seviye Paydaşlar

mustafa aktaş
3 min readJan 19, 2022

8 hane BIN geçişinin kartlı ödeme ekosisteminin farklı paydaşları açısından muhtemel etkilerinden daha önce yayınladığım birkaç farklı yazı ile değinmeye çalışmıştım. Yazılara ait linkleri aşağıda paylaşıyorum.

Birinci yazı

İkinci yazı

Üçüncü yazı

Dördüncü yazı

Bu yazıda konunun direkt muhatabı olmayan fakat dolaylı olarak yine etki alanı içerisinde yer alan taraflardan bahsetmeye çalışacağım.

BIN’lerin 8 haneli yapıya geçirilmesi her ne kadar genel bir değişiklik gibi görünse de herbir kartlı ödeme kuruluşu kendi ödeme ağı için kendi kuralını belirleme konusunda özgür. ISO tarafından bu düzenlemenin yapılmış olması bütün kartlı ödeme kuruluşlarının benzer politikayı izlemek konusunda bir zorunluluğa tabi olduğu anlamına gelmiyor. Dolayısıyla 8 hane yapısına geçen, kart ihraç tarafında opsiyonel olarak destek verip kart kabul tarafında zorunluluk duyuran kartlı ödeme kuruluşları var.

Konu kart ihraç etkileri açısından değerlendirildiğinde nispeten ihraççı kurumun kendi kontrol alanında olan sistemlerde düzenlemeler yapması ve dolayısıyla kendi çabası ile değişikliğe uyumlu hale gelmesi mümkün. 8 hane yapısına geçen bir banka buna ilişkin kart basım, ekstre, internet şube vb bütün sistemlerini sürece uyumlandırabilir. Daha doğru bir ifade ile İhraççı gerekli düzenlemeleri bizzat kendisi veya birebir sözleşme ilişkisi içinde olduğu hizmet sağlayıcısı vasıtası ile yapabilir.

Kart kabul tarafında ise resmin içine kart kabul eden kuruluşun direkt kontrolünün olmadığı farklı oyuncular girmekte ve geçiş ile ilgili başarı söz konusu oyuncuların da üzerlerine düşen çalışmaları yapmalarına bağlı olmaktadır. Bu sebeple ihraç tarafında konuyu opsiyonel bırakan bazı kartlı ödeme kuruluşları kabul tarafında ise kurallarını zorunluluk olarak yayınladı. Yani, isteğe bağlı olarak 8 hane BIN yapısında kart ihracı gerçekleştiren bir kurum ihraç açısından gerekli bütün çalışmaları yapma kabiliyetine sahipken sahada %100 kabulün gerçekleşebilmesi için istisnasız ve zorunlu bir geçiş yapılması gereklidir.

Kart kabul eden kuruluşlar direkt etki alanları içerisinde bulunmasa da kartlı ödeme işleminin döngüsü içerisinde yer alan bu oyuncuların da düzenleme ile uyumlu olarak çalışmaları konusunda asli sorumludur.

Örneğin paket program kullanarak e-ticaret işi yapan ve sanal pos kullanan bir işyerinin ödeme önyüzünde taksit vb bilgilerin doğru gösterilmesi için altyapıyı sunan ve sanal posu veren banka/ödeme kuruluşu ile birebir bir ilişkisi bulunmayan altyapı sağlayıcının gerekli düzenlemeleri yapmış olması gerekir. Gerekli düzenlemeler yapılmadığı ve dolayısıyla sorunla karşılaşıldığı durumda altyapı hizmetinin kimden alındığından bağımsız olarak işyerinde kabul problemi olduğu ve sorumlusunun kart kabul eden kuruluş olduğu yargısına varılabilir.

Bu sebeple düzenlemenin ödeme akışı içinde pay sahibi olan bütün oyunculara en uç noktaya kadar aktarılması ve uyumluluk talep edilmesi önemlidir.

Sağlıcakla kalın.

--

--

mustafa aktaş

What I write expresses my personal views/Yazdıklarım kişisel görüşlerimi ifade eder. https://twitter.com/mustafa_aktas_ @troyodeme https://tr.linkedin.com/in/m