Magnetic Secure Transmission
Cep telefonlarının kullanımının yaygınlaşması ile birlikte cihazların günlük yaşamın en sıklıkla tekrarlanan faaliyetlerinden biri olan ödeme işleminde de aracı olarak kullanılması için alternatif yöntemler geliştirildi. Kullanıcıya sunulmak istenen deneyim, sahip olunan cihazın kabiliyetleri, güvenlik noktasındaki hassasiyetler gibi parametrelere bağlı olarak telefon ve diğer araçlar ile gerçekleştirilen ödeme deneyimi farklılaşabilmektedir.
Basit düşünüldüğünde telefonun kılıfına iliştireceğiniz bir temassız kart ile hem de şarj konusunu bir sorun olmaktan çıkararak telefonu temassız ödeme aracı haline getirebilirsiniz. Bu fikir yıllar önce üzerinde çalıştığımız micro SD kart tabanlı nfc projesinin analiz toplantısında ortaya atılmıştı.
Öneri espri amaçlıydı fakat gerçeklik payı da vardı. Bugün telekom operatörleri ile bankaların birarada çalıştığı micro SD kart tabanlı bir ödeme çözümü yok fakat popülaritesi artan ödeme aracı olarak kullanılabilen giyilebilir nesnelerden saat örneğin en iyi ödeme deneyimini kordon içerisine gömülmüş çip ile veriyor.
Kullanıcıya biraz daha kontrol verebilmek, sadece ödeme değil farklı yönetimsel fonksiyonları da bir arayüz ile kullanıcılara sunabilmek istendiğinde cihazın bir dijital cüzdana dönüşmesi söz konusu oluyor. Bu noktada üretilen çözümler ile tokenize edilmiş kart verileri çoğunlukla NFC arayüzünden terminale aktarılarak ödeme işlemi yapılıyor. En yaygını NFC olsa da UWB, BLE vb iletişim protokolleri de benzer amaçla kullanılabiliyor.
MST
MST (Magnetic Secure Transmission) Samsung tarafından kullanıma sunulan manyetik şeritli kart ödeme akışının temassız ortamda Samsung Pay cüzdan üzerinde emüle edilmesine yarayan bir teknolojidir. Bu teknoloji sayesinde temassız okuyucusu bulunmayan elektronik ödeme terminallerinde dahi “temassız” ödeme işlemi yapılabilir hale gelebilmektedir. Teknoloji Loop Pay firması tarafından patentlenmiş olsa da firma Samsung tarafından satın alınıp bir Samsung özelliği olarak kullanıcılara sunulmaya başlanmış.
Manyetik Bant
Ödeme kartları içerisinde karta ilişkin bazı verilerin yer aldığı manyetik bant teknolojisi, her ne kadar eski ve emekli edileceğine dair planlar yayınlanmış olsa da sahip olduğu kabul anlamındaki yaygınlık sayesinde halen kullanılmaya devam edilmektedir.
Manyetik banta yazılan ödeme verileri kartın manyetik bantının bulunduğu kısmın terminalde okuyucunun bulunduğu alana dokundurulması suretiyle oluşan manyetik dalgaların elektrik sinyallerine dönüştürülmesi, elde edilen elektrik sinyallerinin ise tekrar orjinal veri formuna dönüştürülmesi ile ISO 7811 ve 7813 standartları çerçevesinde ödeme akışında kullanılır.
MST kullanılmaya başlandığı ilk yıllarda özellikle ABD piyasasında EMV dönüşümünün henüz tamamlanmamış olması nedeniyle NFC arayüzünden çalışan rakipleri Apple Pay ve Android Pay’e kıyasla çok daha yaygın kullanım olanağı tanımıştır. Zaman içerisinde temassız okuyuculu terminallerin yaygınlaşması, kartların EMV dönüşümü ile birlikte manyetik şeritli işlemlerin onay oranlarında yaşanan düşüşler sebebiyle teknolojinin belli bölgeler için cihazların standart özellikleri arasından çıkarılması sözkonusu oldu.
Kaynak: