Payment Systems Regulator (PSR) 5 Yıllık Stratejik Planı

mustafa aktaş
4 min readJan 16, 2022

İngiltere ödeme sistemleri düzenleyicisi PSR, 5 yıllık stratejik plan dokümanını yayınladı.

Raporda alınacak düzenleyici aksiyonlar neticesinde;

  • Kişilerin ihtiyaçlarını karşılayan ve isteyeyin istediği yöntem ile ödeme yapabildiği
  • Kişisel ve ödeme verilerinin korunduğu
  • Etkili rekabetin tesis edildiği
  • Verimli çalışan ve ticari olarak sürdürülebilir

ödeme sistemlerinin oluşturulmasının hedeflendiği vurgulanıyor. Öncelikle hedeflerin belirlendiği ve stratejinin belirlenen hedefler doğrultusunda şekillendiği belirtiliyor.

HEDEFLER

Ödeme Sistemlerinin İhtiyacı Karşılaması

İhtiyaç duyulan her fonksiyonun en az bir ödeme sistemi tarafından desteklenmesinin hedeflendiği belirtiliyor. Bu noktada sabit gelirle çalışmayan taksi sürücüsü örneği verilmiş. Ödeme tarihleri sabit olduğu halde geliri sabit olmayan taksi sürücüsü gibi kişilerin ödemeler üzerinde daha esnek kontrol sağlayabilmelerinin gerektiği ifade edilmiş. Bu örnek ile RTP (Request to Pay) sisteminin önümüzdeki 5 yıl için geliştirileceği çıkarımını yapabiliriz.

Kişisel Veriler ile Ödeme Verilerinin Korunması

Finansal hizmetlerin olmazsa olmaz şartlarından bir tanesi güvenli olmaları ve güven unsurunu kesintisiz olarak bünyelerinde bulundurmalarıdır. Bu düşünceden hareketle PSR ;

  • Kişilerin güven içerisinde ödeme hizmetlerinden yararlandığı
  • Ödeme sistemlerinin sahtecilik/dolandırıcılık vakalarını engellemeye yönelik çalışmalar yaptığı
  • Kullanılan ödeme yöntemi konusunda kullanıcının etkin biçimde bilgilendirildiği
  • Yaşanması muhtemel kayıplar konusunda telafi yollarının bulunduğu

bir düzenin tesis edileceğini ifade ediyor.

Bu başlık altında PSR Confirmation of Payee sistemini örnek olarak göstererek hatalı işlemlerin engellenmesindeki rolünü vurgulamış.

Rekabetin Sağlanması

Ödeme sistmlerinde etkili rekabet daha kaliteli ve kullanıcı açısından düşük fiyatlı hizmetin sağlanması için gerekli unsurlardan biridir. Farklı ödeme sistemleri arasında rekabetin oluşması daha inovatif çözümlerin sunulmasını teşvik eder.

PSR, bugüne kadar aynı ödeme sistemi altyapısını kullanan servis sağlayıcılar arasında rekabetin sağlanmasına yönelik çalışmalar yapıldığını (Faster Payment system) ve bundan sonrası için farklı sistemler arasında da aynı yöntemin izleneceğini belirtmiş.

Verimli Çalışan Sistemlerin Kurulması

Ödeme sistemlerinde verimliliğin sağlanması sürdürülebilirlik açısından önemlidir. Ödeme sistemi işleticilerinin sistemden hizmet alan kurumlara yönelik uyguladıkları ücretlendirme politikasının giriş seviyesinde bariyer oluşturmaması, işletim süresince de alınan hizmete karşılık makul düzeyde olmasının sağlanması esastır.

AKSİYONLAR

Belirlenen amaçlara ulaşmak için öncelikli aksiyon alanları belirlenmiş ve bu aksiyon alanlarının 5 yıllık süre zarfında piyasada oluşabilecek gelişmelere karşı değişebileceği belirtilmiş.

Kişilerin ihtiyaçlarını karşılayan yeni alternatiflerin geliştirilmesi konusunda var olan piyasa engellerinin kaldırılması, her yeni sistem için “aynı riske aynı regülasyon” mantığı ile regülasyon geliştirmek, regülasyonlar için diğer devlet kurumları ve yasa koyugular ile dirsek temasında olmak, nakde erişimin ve kullanımının devam etmesini sağlamak ana hedefler arasında gösterilmiş.

Her ödeme sistemi için sisteme uygun güvenlik unsurlarının geliştirilerek kullanılması amaçlanıyor. Örneğin anlık ödemeler asıl oluşturulma amacı ile paralel olmayan durumlarda ödeme aracı olarak kullanılabiliyor. Bu durumda oluşabilecek risklerin bertaraf edilmesi gerekiyor. APP dolandırıcılıklarının önüne geçilmesi ve uygunsuz birşey yapmayan müşteri için zararın tazmin edilebilmesine yönelik bankalararası kuralların Pay.UK liderliğinde tesis edilmesi hedefleniyor.

Rekabetin özellikle açık bankacılık tarafında sağlanmasına yönelik çalışmaların yapılması hedefleniyor.

Pay.Uk altyapısının yeni ödeme alternatiflerine hizmet verebilmesi için geliştirilmesi hedefleniyor.

Kaynak :

https://www.psr.org.uk/publications/general/our-proposed-strategy/

--

--

mustafa aktaş

What I write expresses my personal views/Yazdıklarım kişisel görüşlerimi ifade eder. https://twitter.com/mustafa_aktas_ @troyodeme https://tr.linkedin.com/in/m