Visa B2B Connect
Global kartlı ödeme kuruluşları sahip oldukları küresel ağın sağladığı dünyanın her noktasına erişebilme imkanını; alışılagelmiş ürünlerinin yanında çok kritik bir hizmet olan taraflar arası para transferi (B2B, B2C, C2C) ve hesaptan hesaba ödeme gibi hizmetlerde de söz sahibi olabilmek için kaldıraç olarak kullanmaktalar. Söz konusu kurumların ana faaliyet alanı kart tabanlı ödemeler olsa da vizyonları gerek yaptıkları altyapı yatırımları gerekse satınalmalar yoluyla bünyelerine kattıkları yeni nesil finansal teknoloji firmaları ile “Dijital ödeme ağı” olacak şekilde dönüşüme uğruyor.

Büyük oranda tarihi 100 yıldan eski muhabir bankacılık sistemi ve SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunications) mesajlaşma yapısı üzerinden gerçekleşen sınırlararası para transferi hizmeti pekçok açıdan iyileştirmelere muhtaç durumda.

2020 yılında gerçekleşen sınırlararası para transferi tutarı 140 trilyon dolar ve bu miktar dünya toplam GDP’sinin 152%’ne tekabül ediyor. Gerçekleşen işlemlerin 90%’ı SWIFT üzerinden gerçekleşiyor.
Visa, kişiden kişiye (P2P) transferde Visa Direct ürününü kullanıma sunuyor.

Visa Direct genel olarak kart numarası üzerinden çalışsa da alıcı ve gönderici bölgelerde kullanılan yerel sistemler ve katılımcıların kabiliyetlerine bağlı olarak tokenize edilmiş hesap numarası vb proxy araçlar ile de transfer yapılabiliyor.
Business to Business (B2B) ödemelerde Visa tarafından kullanıma sunulan ürün ise B2B Connect olarak isimlendiriliyor.

Sisteme dahil olan finansal kuruluş tarafından kullanılacak ödeme başlatma, ödeme sorgulama, parametrik verilerin temin edilmesi, sisteme dahil olacak ticari kurumların kullanacakları servislere yönelik API’lar Visa tarafından sunuluyor.

Sistem Hyperledger Fabric blokzincir platformu üzerinde “permissioned” olarak çalışıyor. Farklı para birimlerinde direkt hesaplaşma yapılabildiği gibi Visa’dan FX hizmeti de alınabiliyor. Klasik muhabir bankacılık yapısından uzaklaşıldığı ve atıl nostro hesap gerekliliğini ortadan kaldırdığı için katılımcılarına likidite yönetimi konusunda avantaj sağlıyor. Farklı başlıklar altında sistemin genel özellikleri aşağıdaki tablodan incelenebilir.

Kaynaklar :
https://usa.visa.com/about-visa/newsroom/press-releases.releaseId.16401.html
https://www.businesswire.com/news/home/20190611005296/en/Visa-B2B-Connect-Launches-Globally
https://remittanceprices.worldbank.org/
https://www.economist.com/finance-and-economics/the-race-to-redefine-cross-border-finance/21805736